Spanningzoekers

Een spanningzoeker is een van de handige hulpmiddelen voor klussers en doe-het-zelvers die in geen enkele gereedschapskist mag ontbreken. Zeker wanneer je van plan bent om aan elektrische bekabeling, stopcontacten of in de meterkast te gaan werken. Met een spanningzoeker controleer je in een oogwenk, voordat je aan de slag gaat, of er nog stroom op een stopcontact of kabel staat. Maar hij komt ook erg van pas wanneer je wilt weten waarom de TV, magnetron of een ander elektrisch apparaat niet meer functioneert door te controleren of er nog spanning en stroom staat op, bijvoorbeeld, de voedingskabel of onderdelen van het apparaat.

Hoe werkt een spanningzoeker?

Er zijn verschillende soorten spanningzoekers. De meest gebruikte is de zogenoemde eenpolige of spanningzoeker schroevendraaier. Het handvat is doorzichtig en bevat een lampje die aangeeft of er spanning en stroom staat op de kabel, stopcontact of apparaat dat je controleert. Het metalen uiteinde maakt daarvoor contact met het object waar stroom op zou moeten (of kunnen) staan en wanneer je vervolgens zelf je de vinger op het metalen ringetje bovenop het handvat drukt dan licht het lampje op wanneer stroom gemeten wordt. Brandt het lampje niet? Dan is er geen contact met elektrische spanning. Je hoeft bij het gebruik niet bang te zijn dat je onder stroom komt te staan. Er wordt weliswaar stroom via het lichaam naar de aarde afgevoerd, maar door een ingebouwde weerstand blijft de stroomsterkte beperkt tot 0.1 milliampère. Dat is volkomen ongevaarlijk, zelfs als je met blote voeten in een plas water zou staan. Bij gebruik van tweepolige- en contactloze spanningzoekers wordt de gebruiker zelf niet als contactpunt gebruikt. Die meten ook spanning en stroom, maar op een andere manier. Hoe precies? Daar komen we later in dit verhaal op terug.

De eenpolige spanningzoeker

De eenpolige is een gebruiksvriendelijk en goedkoop hulpmiddel om elektrische spanning mee op te sporen. Met deze schroevendraaier kan de aanwezigheid van wisselspanning tussen 110 volt en 240 volt vastgesteld worden. Hij wordt veel gebruikt als fasetester bij werkzaamheden aan netstroom installaties, maar ook de thuis- en hobby klusser kan deze eenvoudig en veilig gebruiken. Je houdt hem op de juiste manier tegen het object dat je op spanning en stroom wilt controleren en als het lampje in de schroevendraaier oplicht dan staat er dus spanning op dat object. Hou er wel rekening mee dat dit model minder goed werkt wanneer je op een houten ondergrond staat, De stroom die dan via de spanningzoeker en je lichaam afgevoerd wordt kan minder goed naar de aarde geleid worden door de isolerende werking van hout. Het lampje zal dan minder fel branden en soms zelfs nauwelijks zichtbaar zijn. In die gevallen is het verstandiger om een tweepolige spanningzoeker te gebruiken. Dat geldt ook voor het gebruik in professionele omgevingen. De eenpolige modellen zijn daarvoor niet geschikt en ook niet officieel goedgekeurd.

Tweepolig

Dit model maakt in tegenstelling tot de eenpolige variant gebruik van twee meetpennen die middels een kabel met elkaar verbonden zijn. Het handvat van een van de pennen is dikker omdat daarin de led’s of een afleesschermpje (digitaal of analoog) geplaatst is die aangegeven of er spanning gemeten wordt. Een tweepolige spanningsmeter wordt gebruikt om bijvoorbeeld de spanning te meten in een stopcontact. Je kunt met behulp van de twee pennen de spanning van beide contactpolen meten. Ook kan je door een pen in de wandcontactdoos te stoppen de spanning meten van een van de twee contactpolen. Handig om te bepalen welk van beide contactpunten op spanning staat en welke de zogenoemde nul-pool is. De meeste tweepolige producten hebben een meetbereik van 6 volt tot 400 volt. Ze kunnen gebruikt worden voor het meten van zowel gelijkspanning als wisselstroom. Ze zijn wel iets duurder dan de eenpolige variant, maar ook veel nauwkeuriger en dankzij het grotere meetbereik ook geschikt voor veel meer situaties waarin de aanwezigheid van spanning en stroom gemeten moeten worden.

De contactloze spanningszoeker

Bij het gebruik van een contactloze spanningzoeker, zoals de naam al zegt, hoeft geen direct contact gemaakt te worden tussen de zoeker en het object of de kabel waarvan je de spanning wilt testen. Elke kabel of ander object waar wisselspanning op staat of wisselstroom doorheen loopt, creëert een zogenoemd elektrisch veld, of inductiespanning, in de onmiddellijke nabijheid. Dit model kan dat elektrische veld detecteren en daarmee dus ook meten of er spanning op de betreffende kabel of object staan. Daarvoor hoef je het uiteinde, of de meetpunt, alleen maar heel dicht bij de stroombron te houden. Een led lampje op het handvat licht op als er spanning gemeten wordt. Letwel, dit type is dus alleen te gebruiken voor het meten van wisselstroom. Het meetbereik verschilt per merk, maar over het algemeen heeft dit slimme apparaat een meetbereik van 100 volt tot 1000 volt. Omdat er geen direct contact gemaakt hoeft te worden tussen de spanningzoeker en de stroombron zijn ze nog veiliger in gebruik dan, bijvoorbeeld, de eenpolige varianten.

Op zoek naar spanning in auto en vrachtwagen

Het 12-volt of zwakstroom type wordt vaak gebruikt bij werkzaamheden aan auto’s, caravans of andere voertuigen waarvan de bekabeling en de elektrische installatie op 12 volt werkt. De meetpen van dit model heeft een scherpe, dunne, punt. Daarmee kun je door de isolatie van een kabel prikken om contact te maken de stroomgeleidende kern zonder blijvende schade te berokkenen. Na het meten van de spanning hoeft de kabel dus niet vervangen te worden. Aan het andere uiteinde zit een kabel met een metalen klem, een zogenoemd krokodillenbekje. Wanneer je de spanningzoeker gebruikt moet je het bekje aan een metalen deel van, bijvoorbeeld, de auto bevestigen. Die zorgt dan voor de juiste aarding. Zonder die aarding kan een eventuele spanning of stroomgeleiding niet gemeten worden. Net als bij de meeste andere modellen geeft een led lampje ook bij deze modellen aan wanneer spanning gedetecteerd is. De zwakstroom spanningzoeker van 12 volt is de meest voorkomende, maar er zijn ook 6 en 24 volt modellen. Ze zijn allemaal zowel voor gelijk- als wisselspanning geschikt.

Vragen en advies

Heb je vragen of advies nodig bij de keuze van een product? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice op 043-7820543 bellen. Je kunt ons ook mailen via dit formulier

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Naar verwachting geleverd, producten goed, alles helder en netjes." 9,7
Uitstekend "Snelle levering, product goed verpakt, overzichtelijke site, e-mails die je op de hoogte houden van de status van je product." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links