Inbussleutelsets

Inbussleutels zijn veelzijdige stukken gereedschap die in iedere gereedschapskist thuishoren. Een inbussleutelset koop je met verschillende maten inbussleutels. Een goede inblussleutelset heb je voor verschillende klussen nodig, denk aan het in hoogte verstellen van een fietszadel of het in - of uit elkaar schroeven van een zelfbouwkast. De sleutel is vaak een zeshoekige, ijzeren staaf die aan een van de uiteinden gebogen is in de vorm van een . De zes hoeken van de sleutel passen in de bout die een uitsparing heeft in zes hoeken. Door aan het lange eind te draaien heb je veel grip en gemak van het hefboomeffect zodat de bout makkelijk loskomt of stevig vast wordt gedraaid.

Hoe gebruik je een inbussleutel

In een inbussleutelset zitten allerlei maten inbussleutels. De inbussleutel heeft een bepaalde maat van bijvoorbeeld vijf millimeter. Dat betekent dat de zeshoek van de sleutel vijf millimeter breed is. De korte kant van de zeshoekige staat plaats je in een bout met dezelfde maat. Je zult merken dat dit zo precies past dat er geen beweging meer plaats kan vinden tussen de bout en de sleutel. Als er geen beweging meer is tussen de bout en de sleutel, is de sleutel niet te los of te klein, maar precies goed. In dat geval kun je druk uitoefenen aan de lange kant van de sleutel waardoor je de bout losdraait. Losdraaien van een bout gebeurt op dezelfde manier als het losdraaien van de dop van een fles, altijd dezelfde kant op. Bij het vastdraaien van een bout draai je de sleutel de andere kant op. In het begin zal dit makkelijk gaan, en naarmate de bout vaster komt te zitten moet je meer kracht zetten. Zorg wel dat je altijd de goede maat sleutel uit de inbussleutelset pakt, over het algemeen wijst zich dat vanzelf.

Draai de bouten niet te strak

Bij het vastdraaien van bouten is de regel over het algemeen: vast is vast. Dat betekent dat je niet als een malle aan de sleutel hoeft te trekken om de bout zo vast mogelijk te zetten: vast is vast. Je wilt de bout of de sleutel niet breken, of erger nog: een blessure oplopen. Let op: indien er wel beweging mogelijk is tussen de bout en de sleutel op het moment dat de sleutel in de bout zit, dan is de maat verkeerd en moet je een grotere of een kleinere sleutel uit de inbussleutelset gebruiken. Dit is heel belangrijk. Gebruik je een sleutel uit de inbussleutelset die wat los zit, dan kun je de bout lam draaien waardoor hij onbruikbaar wordt. Met als gevolg dat je de bout misschien helemaal niet meer uit kunt draaien, zelfs niet met een andere maat sleutel uit de inbussleutelset. Inbus is eigenlijk een afkorting. Het staat voor Innensechskantschraube Bauer und Schaurte. Innensechskantschraube is een Duits woord, het betekent binnenzeskantschroef. Bauer und Schaurte hebben patent op deze manier van schroeven. De lange staaf met de L-vorm heeft een sleutel omdat je alleen met dit gereedschap de inbusbout of -schroef kunt vastmaken of losmaken. Kies hiervoor een inbussleutelset met verschillende maten.

Soorten sleutels in een inbussleutelset

Een inbussleutelset heeft altijd een inbussleutel met een uiteinde van een zeshoekige staaf. De bovenkant van de sleutels kan verschillen. Er zijn sleutels in de L-vorm maar er zijn ook inbussleutels met een T-vorm. Die hebben een andere grip die gemakkelijk in de hand ligt. Er zijn ook inbussleutels in de vorm van een schroevendraaier. Afhankelijk van de klus die jij gaat doen, kun je de juiste uitvoering kiezen. Van inbussleutelsets zijn verschillende soorten op de markt. Ga je een inbussleutelset kopen dan kun je verschillende kwaliteiten kopen. Ben je een klusser die dagelijks veel werk verzet met een inbussleutel dan adviseren we je een inbussleutelset van een zwaardere kwaliteit. Deze gaan langer mee, doordat ze nagenoeg niet vervormen of breken. Gebruik je deinbussleutelset minder vaak maar wel voor zwaar werk: fietsen of andere metaalwerken, dan is een zwaardere kwaliteit nog steeds aan te raden. Heb je de inbussleutelset alleen nodig voor lichtere klussen, dan volstaat een lichte kwaliteit inbussleutelset.

Verschillende maten en uitvoeringen

Inbussleutelsets zijn gevuld met verschillende sleutels in verschillende maten. De goedkopere sets bevatten zeven tot tien sleutels in de meest gebruikte maten. Er zijn ook grotere sets verkrijgbaar. Hierin zitten meer sleutels van heel klein tot groot. Een set kan tot wel dertig inbussleutels bevatten. Inbussleutelsets kun je kopen in verschillende varianten: er zijn L-vormige sets die in een doosje of een tasje zitten, maar er zijn ook varianten die klein en gemakkelijk zijn. Zo heb je een opvouwbare inbussleutelset in de vorm van een zakmes, je kunt dan de juiste maat eruit schuiven en het heft gebruiken om kracht te zetten. Ook zijn er inbussleutels aan een ringetje waardoor je de sleutels altijd bij elkaar hebt. De soort inbussleutelset kiezen doe je door te bepalen welke maat je nodig hebt en te schatten hoe zwaar de klus is die je gaat doen.

Maten van de inbussleutels

In een inbussleutelset zitten verschillende maten sleutels. De maat van de sleutel wordt aangegeven in millimeters (metrisch) of in Engelse inches. Deze maat is afgestemd met de maat van de bout of de schroef waarvoor hij gebruikt wordt. Een maat vijf sleutel heeft een breedte van vijf millimeter en past precies in een maat vijf bout, die een uitsparing heeft van vijf millimeter. Maten van inbussleutels lopen van 0,7 millimeter (men spreekt dan van mini inbussleutels) tot wel tien millimeter. Standaard maten van een inbussleutelset zijn: 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 millimeter. De Engelse maten meten in inches. Je zult dan een sleutel hebben van bijvoorbeeld 5/64 inch, die dan precies past op een bout van 5/64 inch. Standaardmaten voor een Engelse inbussleutelset zijn: 1/16, 5/64, 3/32, 1/8, 5/32, 3/16, 1/4, 5/16 en 3/8 inch. Engelse maten en metrische maten komen qua maat niet overeen, let hierop als je een inbussleutelset online bij ons aanschaft.

Vragen en advies

In ons assortiment worden inbussleutelsets van verschillende merken aangeboden. De kwaliteitsverschillen merk je onder meer aan de manier waarop de inbussleutel in de hand ligt. Heb je vragen over een inbussleutelset, heb je vragen over welke van onze inbussleutelsets te kiezen of wens je een meer technische vraag over gereedschap te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Overige links