Phillips schroevendraaier

Een phillips schroevendraaier noemen we ook wel een kruiskopschroevendraaier, vanwege de identieke kop van dit type schroevendraaier. Deze schroevendraaier is een onmisbaar element in iedere gereedschapskist. Een phillips schroevendraaier komt in verschillende soorten voor. Het verschil zit hierbij niet alleen in het formaat van de kop van de schroevendraaier, maar bijvoorbeeld ook in het type handvat. Daarbij heb je de keuze tussen een losse handschroevendraaier en een schroevendraaier met losse bitjes. Het is belangrijk om dergelijke punten vooraf tegen elkaar af te wegen, voordat je een phillips schroevendraaier besluit te kopen.

Losse phillips schroevendraaier of accuschroefmachine?

Phillips schroevendraaiers worden niet alleen als losse handschroevendraaiers aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een accuschroefmachine met een phillips bitje kiezen. Het hangt van de klussen die je uit wilt voeren af, welk type phillips schroefmachine het meest geschikt voor je is. Wanneer je zeer regelmatig kruiskopschroeven los of vast moet draaien, is het verstandig om voor een accuschroefmachine te kiezen. Zo ga je blaren op je handen of verkrampte handen tegen. Een accuschroefmachine neemt een groot deel van de te verrichten arbeid over, waardoor je zelf nauwelijks nog kracht hoeft te zetten. Wanneer je af en toe een schroefje vast moet kunnen draaien volstaat een phillips schroevendraaier. Dit type schroevendraaier is aanzienlijk goedkoper (8-10 euro) dan een goede accuschroevendraaier (40-50 euro). Naast de mate van gebruik speelt ook het materiaal waarmee je werkt een rol. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig met kleine voorwerpen werkt is het verstandiger om voor een losse phillips schroevendraaier te kiezen. De kans op beschadigingen aan deze voorwerpen is vrij groot wanneer je met een accuschroefmachine werkt, omdat je met een accuschroefmachine meer kracht zet.

Verschillende formaten kruiskopschroeven

Het is van de kruiskopschroef die je vast moet draaien afhankelijk, welk formaat phillips schroevendraaier je nodig zal hebben. Vaak is een phillips schroevendraaier voor meerdere formaten kruiskopschroeven te gebruiken binnen een bepaald bereik. Houd er echter rekening mee dat een grote kruiskop niet op een kleine schroef past en andersom. De kruiskop zal over de kop van de schroef draaien, waardoor zowel de kruiskop als de schroef beschadigen. Dit wil je voorkomen, waardoor het belangrijk is om het juiste formaat kruiskop te nemen. Je kunt kiezen voor een phillips schroevendraaier set met meerdere losse handschroevendraaiers. Verstandiger is het vaak echter om voor een bitschroevendraaier te kiezen. Bij een bitschroevendraaier krijg je standaard vaak een set met diverse bitjes. Zo heb je direct meerdere formaten schroevendraaiers zonder dat je veel ruimte nodig hebt in je gereedschapskoffer. De bitjes kunnen aan de hand van een klein magneetje aan de bitschroevendraaier verbonden worden. Het vervangen van de bitjes gaat heel eenvoudig. Naarmate je de phillips schroevendraaier voor steeds meer formaten schroeven wilt gebruiken, kun je een set met losse bitjes aanschaffen. Zo wordt je bitschroevendraaier steeds breder inzetbaar naarmate je meer bitjes koopt.

Betrouwbaar merk phillips schroevendraaiers

Een phillips schroevendraaier kopen kan van verschillende merken. Het is sterk aan te raden om voor een bekend en vooral betrouwbaar merk te kiezen. Zo weet je zeker dat je een lange tijd vooruit kunt met gereedschap, zonder dat het ernstig slijt. Slijtage aan een schroevendraaier merk je bijvoorbeeld op aan de kop van de schroevendraaier. De vorm van de kop kan slijten naarmate je deze intensiever of op het verkeerde formaat schroef gebruikt. Een bekende producent van phillips schroevendraaiers is Wiha. Deze producent komt van oorsprong uit Duitsland en werd al in 1939 opgericht. Door de jaren heen heeft Wiha een ruime ervaring opgebouwd in het produceren van verschillende vormen van gereedschap. Denk aan diverse tangen, uiteenlopende schroevendraaiers en kunststof hamers. Zoek je een low-budget oplossing, dan kun je voor een phillips schroevendraaier van Silverline kiezen. Deze schroevendraaiers zijn goedkoper, maar vaak ook van een iets lagere kwaliteit dan de Wiha phillips schroevendraaiers.

Kooptips voor phillips schroevendraaiers

Bij de aanschaf van een phillips schroevendraaier dien je op verschillende aspecten te letten. In dit artikel zijn de belangrijkste aspecten beschreven. Onderstaand zetten we ze graag nog eens kort voor je op een rijtje:

  • Kies voor een ergonomisch vormgegeven handgreep met isolerende werking;
  • Handgrepen met een anti-sliplaag zorgen voor meer grip;
  • Koop een losse phillips schroevendraaier voor klusjes met kleine voorwerpen;
  • Met een bitschroevendraaier heb je direct meerdere formaten phillipsschroevendraaiers;
  • Kies voor een Wiha schroevendraaier als je voor kwaliteit kiest en voor een Silverline schroevendraaier als je een low-budget oplossing zoekt.

Werken met elektronische apparaten

Werken met voorwerpen die onder spanning staan kan gevaarlijk zijn. Op het moment dat je de verkeerde onderdelen aanraakt kun je een schok krijgen, wat een naar gevoel geeft. Reden genoeg om veilig te werk gaan! Een phillips schroevendraaier kan over een geïsoleerd handvat beschikken, waarmee schokken worden voorkomen. Naast de isolerende werking van het handvat van een schroevendraaier, zijn sommige handgrepen voorzien van een anti-sliplaag. Met een anti-sliplaag wordt voorkomen dat je over de schroevendraaier heen glijdt tijdens het uitvoeren van klussen. Je kunt zweterige handen krijgen, waardoor de grip op de schroevendraaier steeds beperkter wordt en je minder kracht kunt zetten. Een anti-sliplaag gaat dit tegen! Een derde aspect om naar te kijken is de vorm van een handgreep bij een phillips schroevendraaier. Veel handgrepen hebben een ergonomische vorm, waardoor ze stevig en comfortabel in de hand liggen. Dit heeft eveneens een bevorderende werking op de grip die je hebt. Phillips schroevendraaiers van grotere producenten hebben vaak zowel een ergonomisch vormgegeven handgreep, als een anti-sliplaag en een isolerende werking.

Vragen en advies

Kies voor een phillips schroevendraaier die jij aansluit bij je persoonlijke voorkeuren! Mocht je vragen hebben of advies willen bij de aanschaf van een schroevendraaier, dan kun je ons op 043-7820543 bellen. Ook kun je onze klantenservice mailen via dit formulier.

Overige links