Torx schroevendraaiers

Een schroevendraaier kan niet ontbreken in je gereedschapskist. Met dit gereedschap kun je schroeven ergens in en uit draaien. Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers te koop. De meest voorkomende schroevendraaiers zijn de platte schroevendraaier en de kruiskopschroevendraaier. Er zijn ook andere schroeven waar je een speciale schroevendraaier voor nodig hebt. Zo heb je voor torx-schroeven een torx schroevendraaier nodig. Deze schroevendraaier met een stervormig uiteinde is verkrijgbaar in meerdere maten. Ben jij op zoek naar een goede torx schroevendraaier? Op deze pagina vind je informatie over de torx schroevendraaier.

Wat is een torx schroevendraaier precies?

Een torx schroevendraaier is een schroevendraaier met een stervormige kop. Deze schroevendraaier past alleen op speciale torx schroeven. Torx schroeven worden tegenwoordig overal voor gebruikt en dit is niet voor niets. Torx schroeven kunnen namelijk heel erg strak aangedraaid worden met behulp van een speciale torx schroevendraaier. De torx schroef heeft een kruisachtig of zeskantig binnen vlak. Het allergrootste voordeel van torx schroeven is dat door de complexe vorm, de overbrenging van de kracht optimaal verloopt. Dit wil zeggen dat je met een torx schroevendraaier veel meer grip hebt dan dat het geval is bij bijvoorbeeld de platte schroevendraaier of de kruiskopschroevendraaier. torx schroeven worden veel gebruikt in de voertuigen industrie, maar ook de hobbyklusser gebruikt deze handige schroeven steeds vaker. Met deze schroevendraaier kun je ook een torx bout losdraaien. Een torx bout is ongeveer hetzelfde als een torx schroef. Het enige verschil zit hem in de schroefdraad. Om deze metrische torx schroef kan men een bout draaien. Bij deze metrische torx schroef kan men een bout omheen draaien.

Verschillende maten torx schroevendraaier

Waar je bij andere schroeven vaak ook nog weg kunt komen met een schroevendraaier die een maatje te klein is, is het bij torx schroeven essentieel dat de schroevendraaier de juiste maat is. Heb je de verkeerde maat schroevendraaier? Dan is het onmogelijk om de schroef eruit te draaien. Welke maten zijn er? Deze schroevendraaier wordt verkocht in verschillende maten. De maat wordt aangegeven met de letter T, gevolgd door een getal. De maten beginnen bij T1 en lopen op tot en met T10. Na T10 zitten er steeds 5 stappen tussen de maten (tot en met T40). T27 is de uitzondering, dit is tevens de maat die het meest gebruikt wordt. De maat van de torx schroef of schroevendraaier wordt duidelijk op de verpakking aangegeven. Het is dus niet moeilijk om de juiste maten bij elkaar te zoeken.

Pentalobe en TR torx

Naast de standaard torx schroevendraaier zijn er ook andere soorten. Voorbeelden hiervan zijn de torx schroevendraaier met gaatje voor TR torx schroeven en de pentalobe torx schroevendraaier voor gelijknamige schroeven die je met name in Apple producten tegenkomt. De TR torx lijkt erg op het standaardmodel. Het enige verschil zit hem in het uiteinde. Dit type torx schroevendraaier heeft namelijk een gaatje in het midden. Deze schroevendraaier wordt gebruikt voor het aandraaien van special, zogenoemde Tamper Resistant torx-schroeven. Die hebben een puntje in het midden van de schroef. Voor deze schroevendraaiers worden dezelfde maten gehanteerd als bij normale torx schroevendraaiers. De pentalobe torx schroevendraaier heeft geen zes puntige stervorm maar vijf ronde ‘punten’. Penta betekent ‘vijf’ en ‘lobe’ staat letterlijk voor ‘ronde nok’. Ofwel de schroef met vijf ronde nokken. Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt in computers en telefoons van het merk Apple. pentalobe-schroeven werden in 2009 voor het eerst geïntroduceerd. Ze werden gebruikt in de Macbook pro. Tegenwoordig vindt je schroeven met dit profiel ook terug in de Macbook Air en de iPhone. Met behulp van de juiste maat schroevendraaier kun je deze schroeven ergens in- en uitdraaien. De pentalobe-schroeven zijn er in 6 maten (TS0 t/m TS5) en zijn tussen de 0,8 en 1,6 millimeter breed.

Torx schroevendraaierset

Torx schroeven komen tegenwoordig dus steeds meer voor. Ze zijn een stuk sterker dan kruiskopschroeven en gleufkopschroeven. Wel is het verschrikkelijk belangrijk dat je de juiste maat schroevendraaier gebruikt. Het gebruik van een verkeerde maat kan ervoor zorgen dat de schroef dusdanig beschadigd dat hij onbruikbaar wordt. Omdat er aardig was verschillende maten van deze schroevendraaiers zijn, verkopen wij ook een torx schroevendraaierset. Gebruik jij vaak verschillende soorten torx schroevendraaiers? Dan is deze set wellicht wat voor jou. Zo heb je altijd de juiste maat schroevendraaier bij de hand en kun je elke torx schroef zonder problemen ergens in- en uitdraaien.

Samenvattend

Torx schroeven zijn de sterkste schroeven die er zijn. Het is daarom ook niet verrassend dat steeds meer mensen kiezen voor deze ijzersterke schroeven. De ouderwetse gleufkopschroeven en kruiskopschroeven zullen niet geheel verdwijnen, maar deze schroeven moeten zeker terrein afstaan aan de torx schroeven. Om deze torx schroeven te kunnen gebruiken heb je een torx schroevendraaier nodig. Ben jij van plan om een torx schroevendraaier te kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Op onze website hebben we een gevarieerd assortiment bestaande uit scherp geprijsde torx schroevendraaiers van de beste kwaliteit. Wij bieden deze schroevendraaiers aan in verschillende soorten en maten. Ook kun je bij ons een set kopen, welke meerdere maten torx schroevendraaiers bevat. Zo heb je altijd de juiste schroevendraaier voor de juiste klus bij de hand. Bij ons betaal je veilig online en indien je voor 22:00 besteld, kun je de volgende dag al met je schroevendraaier aan de slag. Wacht niet langer en bestel vandaag nog een torx schroevendraaier.

Vragen en advies

Kies de torx schroevendraaier die voor jouw klus het meest geschikt is. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een torx schroevendraaier? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links