Precisie schroevendraaiers

Een schroevendraaier kan in veel situaties handig van pas komen. De meest voorkomende schroevendraaiers zijn de platte schroevendraaier en de kruiskopschroevendraaier, maar er zijn ook andere modellen. De precisie schroevendraaier is er hier een van. Hiermee kun je zeer nauwkeurig een schroef aandraaien. Hieronder lees je alles over de toepassingen en de verschillende types van deze kleine schroevendraaiers. Hopelijk kun je met behulp van deze informatie straks de juiste keuze maken en een goede precisie schroevendraaier kopen. Bestel voor 22.00 en je ontvangt de schroevendraaier de volgende dag al in huis.

Wat is een precisie schroevendraaier?

Een precisie schroevendraaier wordt voornamelijk gebruikt bij kleinere klussen en vooral ook bij kleine apparaten. Met deze schroevendraaiers kunnen zelfs de allerkleinste schroefjes worden aangedraaid. Het handvat is, in tegenstelling tot het handvat van de standaard schroevendraaier, recht en dun. Deze zijn zo gemaakt dat de schroevendraaier zelfs in de krapste plekken gebruikt kan worden. Waar je normaal de schroevendraaier bedient met de volledige hand, worden precisie schroevendraaiers over het algemeen bedient door enkel een paar vingers te gebruiken. Je rolt de schroevendraaier als het ware tussen je vingers om een schroef(je) vast te draaien of juist los te schroeven. Je kunt op deze manier weliswaar minder kracht zetten, maar je bent wel flexibeler en behendiger. Enkele voorbeelden van apparaten waar een precisie schroevendraaier voor gebruikt kan worden zijn horloges, rekenmachines, mobiele telefoons of bijvoorbeeld computers. Je hebt deze schroevendraaiers in verschillende soorten en maten. Zo zijn er modellen met verschillende uiteinden zoals de platte schroevendraaier, de kruiskop schroevendraaier, de torx schroevendraaier en de pentalobe schroevendraaier. Het is belangrijk om voor elke klus de juiste precisie schroevendraaier te gebruiken. Indien er een verkeerde schroevendraaier gebruikt wordt, kan de schroef ernstig beschadigen. In het ergste geval wordt de schroef onbruikbaar en kan je deze dus niet meer losdraaien. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Verschillende soorten precisie schroevendraaiers

Zoals hierboven al aangaven zijn er precisie schroevendraaiers verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het type schroef dat je los of vast wilt draaien moet je kiezen voor de juiste van de vier verschillende types:

 • Torx schroevendraaier: Deze precisie schroevendraaier wordt gebruikt voor torx schroeven ergens in of uit te draaien. Torx schroeven zijn te herkennen aan hun zes puntige stervormige uiteinde. Daardoor heeft de torx schroevendraaier veel meer grip op de schroef hebt en daardoor ook meer kracht kunt zetten.
 • Kruiskop schroevendraaier: Die wordt ook wel de Phillips schroevendraaier genoemd en is ook onder de precisie schroevendraaiers een van de bekendste en meest gebruikte types. Deze wordt gebruikt om kruiskop schroeven los of vast te draaien. Het kruisvormige uiteinde van deze schroeven zorgt voor net iets meer grip als de gleufkop schroeven. Een kruiskop schroevendraaier mag dus niet ontbreken in je gereedschap set.
 • Platte schroevendraaier: De gleufkop- of platte schroevendraaier heeft een plat uiteinde. Hiermee kun je gleufkop schroeven ergens in- of uitdraaien. Deze platte schroeven worden vaak gebruikt voor de wat zachtere materialen.
 • Pentalobe schroevendraaier: Een variant op de torx schroevendraaier. De pentalobe schroevendraaier heeft een stervorming, met vijf afgeronde punten, uiteinde. Ze worden met name gebruikt voor het klussen aan elektronische apparatuur van het merk Apple. Zo kun je met de juiste maat pentalobe schroevendraaier ook de piepkleine schroefjes van bijvoorbeeld je iPhone of je Macbook losdraaien.
 • ESD precisie schroevendraaier

  ESD veilige precisie schroevendraaiers gebruik je vooral wanneer je gaat werken met apparatuur die gevoelig is voor elektrostatische ontladingen. Een ESD precisie schroevendraaier is zo geïsoleerd dat die ontladingen, feitelijk piepkleine elektrisch geladen vonken, niet tussen de schroevendraaier en het apparaat kunnen plaatsvinden. Die schokken kunnen namelijk schade toebrengen aan de apparatuur. Denk aan een hard-disk of computer printplaat, maar ook mobiele telefoons en geheugenchips zijn kwetsbaar voor deze elektrische ontladingen. Behalve een goede ESD precisie schroevendraaier is het ook raadzaam om een zogenoemd ESD polsbandje te gebruiken. Die zorgt voor een goede aarding zodat een eventuele ESD schok niet op jouw ontladen wordt maar veilig naar de aarde geleid wordt. Die statische schokken zijn op zich niet gevaarlijk voor een mens, maar kunnen wel als onprettig ervaren worden. Het zijn die ‘knettervonkjes’ die wel eens voelt wanneer je de deur van een auto open maakt. Statische elektriciteit die ontsnapt, maar dit ter zijde. Werk jij geregeld met netspanning? Dan kan een ESD precisie schroevendraaier niet ontbreken in de gereedschapskist. ESD-schroevendraaiers zijn niet geïsoleerd. Ze zijn dus niet geschikt voor het werken aan onder spanning staande delen. Hier heb je een speciale VDE-schroevendraaier voor nodig.

  Conclusie

  Bij het klussen aan kleine apparatuur zoals horloges, rekenmachines en telefoons komt een precisie schroevendraaier handig van pas. Deze hebben een smal handvat die je meestal met je duim en wijsvinger bedient. Dat is althans de makkelijkste manier. Ze zijn uitermate geschikt om kleine schroefjes ergens in- of uit te draaien. Precisie schroevendraaiers zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. Ben jij een hobbyklusser en heb je een priegelwerkje waar je een kleine schroevendraaier voor nodig hebt? Bij ons kun je een precisie schroevendraaier kopen van de hoogste kwaliteit. Wij hebben ze met torx kop, kruiskop, platte kop en pentalobe kop. Je kunt ze los of per stuk kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een precisie schroevendraaier set aan te schaffen. In deze set zitten verschillende soorten en maten precisie schroevendraaiers. Zo heb je voor elk klusje de juiste schroevendraaier altijd bij de hand. Voor het werken met elektronische componenten bieden wij ook ESD precisie schroevendraaiers aan. Bestel vandaag voor 22.00 en je kunt morgen al met je nieuwe precisie schroevendraaier aan het werk.

  Vragen en advies

  Koop hier de juiste precisie schroevendraaier voor jouw klus. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een precisie schroevendraaier? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Overige links