Platte schroevendraaiers

De platte schroevendraaier is gereedschap dat in vele situaties handig van pas komt. Daarmee kun je – zoals de naam al doet vermoeden – platte schroeven ergens in en uit draaien. Een platte schroevendraaier bestaat uit een handvat en een steel met een schroefeinde. Er zijn verschillende soorten schroefeindes, maar die met een kruis- en gleufkop worden het meest gebruikt. Platte schroevendraaiers hebben een gleufkop schroefeinde en passen op alle gleufkopschroeven. Overweeg jij een platte schroevendraaier aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk de beste kwaliteit voor de beste prijs. Hieronder bespreken we de kenmerken van de verschillende platte schroevendraaier zodat jij de juiste keuze kunt maken in onze shop.

Materiaal

Een schroevendraaier bestaat uit een heft oftewel het handvat en de steel. Het handvat van de schroevendraaier is vaak gemaakt van plastic met een rubber coating. Het is erg belangrijk dat het handvat van de schroevendraaier voldoende grip geeft. Met name bij het werken met grote schroeven is het ook essentieel dat het handvat van de schroevendraaier groot genoeg is. Met een groot handvat kun je meer kracht op de schroef uitoefenen. De steel van de schroevendraaier wordt over het algemeen gemaakt van gehard en roestvrij metaal. Dit materiaal is ijzersterk, buigt zelden en roest niet. Op de verpakking zal dit aangeduid worden door middel van de afkorting Cr-V of Chroom-vanadium. Er zijn schroevendraaiers met een lange steel en met een korte steel. Wanneer de schroef erg diep zit is het natuurlijk handig om een schroevendraaier met een lange steel te hebben. Soms bevindt de schroef zich ergens waar je niet goed bij kan. In dit geval ben je beter af met een schroevendraaier met korte steel.

De platte schroevendraaier

De platte kop schroevendraaier kun je gebruiken om gleufkopschroeven vast en los te draaien. Deze schroeven worden meestal verwerkt in de wat zachtere materialen zoals hout. Schroeven die in harde materialen gebruikt worden moeten doorgaans met meer kracht vast en los gedraaid worden. Een gleufkopschroef is daarvoor minder geschikt omdat een platte schroevendraaier, die in de gleuf heen en weer kan bewegen, dan van de schroef kan glijden. In dat geval worden meestal kruiskopschroeven gebruikt. Het is erg belangrijk dat je voor iedere klus met gleufkopschroeven ook de juiste maat en type platte schroevendraaier gebruikt. Als het einde van de schroevendraaier groter of kleiner is dan de schroef, is de kans groot dat de platte schroevendraaier niet op de schroef past of er van afglijdt. In het laatste geval kun je jezelf ook flink bezeren of het materiaal beschadigen. Het gebruik van de verkeerde maat schroevendraaier kan de schroef ook doen buigen of afbreken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik dus altijd de juiste maat schroevendraaier. Zorg dat het platte uiteinde van de platte schroevendraaier even breed is als de gleuf van de schroef.

Soorten platte schroevendraaiers

Er zijn veel verschillende soorten en maten gleufkopschroeven en daarom zijn er dus ook heel veel verschillende maten platte schroevendraaiers. Zoals we eerder schreven is het belangrijk om de juiste schroevendraaier voor de juiste toepassing te gebruiken. Platte schroevendraaiers zijn verkrijgbaar met verschillende kopgroottes. Zo zijn er schroevendraaiers van dit type met een kopgrootte van enkele millimeters tot een kopgrootte van meer dan een centimeter. Hoewel je bij het gebuikt van een platte schroevendraaier af en toe nog weg kunt komen met een verkeerde maat, is het verstandiger om een schroevendraaier in de juiste maat te gebruiken. Dit om eventuele schade aan de schroeven te voorkomen. Platte schroevendraaiers zijn ook verkrijgbaar in verschillende lengtes. Zo kan het soms erg handig zijn om een lange schroevendraaier te hebben waarmee je een diepe schroef goed kunt vastdraaien. In andere situaties zal een kortere schroevendraaier geschikter zijn. Wanneer je bijvoorbeeld in een krappe ruimte opereert, zal je beter kunnen werken met een schroevendraaier met korte steel.

VDE schroevendraaiers

Wanneer je van plan bent om te werken met elektronische componenten is het niet verstandig om een normale schroevendraaier te gebruiken. Hiervoor heb je een VDE-gekeurde schroevendraaier nodig. VDE staat voor ‘Verein Deutsche Elektriker’ en is een Duits keurmerk voor gereedschap dat te gebruiken is bij hoge voltages tot wel 1000 Volt. Elke elektricien of monteur is verplicht dit gereedschap te gebruiken wanneer gewerkt wordt met aan elektrische installaties. Ook als hobbyist raden we je aan om in deze gevallen altijd met VDE-gekeurd gereedschap aan de slag te gaan. Wat doet dit gereedschap precies? Eenvoudig gezegd beschermt het je tegen een eventuele elektrische schok. De metalen delen van een VDE-schroevendraaier zijn zo geïsoleerd dat ze geen stroom doorlaten en jij veilig aan het werk kan. Het is wel zaak om altijd eerst de stroom af te schakelen voordat je met een schroevendraaier en ander gereedschap aan de slag gaat met elektrische installaties zoals bijvoorbeeld een stopcontact of meterkast. Het gebruik van een VDE schroevendraaier is absoluut geen vrijbrief om aan stroominstallaties te werken die actief onder spanning staan.

Samenvattend

Gleufkop schroeven zijn een van de oudste soorten schroeven. Veel antieke meubels bevatten deze schroeven met platte kop. Platte schroeven worden met name gebruikt in zachte materialen. Om gleufkop schroeven te gebruiken heb je een platte schroevendraaier nodig. In onze shop vind je platte schroevendraaiers in verschillende soorten en maten. Wij hebben een zeer uitgebreid assortiment, bestaande uit scherp geprijsde schroevendraaiers van de hoogste kwaliteit. Voor klussen waarbij gewerkt wordt met elektrische installaties hebben we special geïsoleerde VDE schroevendraaiers. Wil jij een platte schroevendraaier kopen? Wacht dan niet langer. Bestel vandaag voor 22:00 een platte schroevendraaier en je kunt de volgende dag al lekker klussen!

Vragen en advies

Kies de platte schroevendraaier die voor jouw klus het meest geschikt is. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een platte schroevendraaier? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links