Momentschroevendraaiers

Voor monteurs en hobbyklussers is een momentschroevendraaier een onmisbaar hulpmiddel. Om de werking van een momentschroevendraaier te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je weet wat een ‘Newtonmeter’, afgekort Nm, inhoudt. Nm staat voor de kracht die een hefboom van 1 meter overbrengt op een ander voorwerp. Deze maatstaf is bepalend bij het kiezen van de juiste momentschroevendraaier voor je klussen. Hoe meer Newtonmeter, des te meer kracht je kunt zetten met deze schroevendraaier. Het fijne aan een momentschroevendraaier is dat het “moment” van een materiaal nooit overschreden wordt. Zo wordt het barsten van het materiaal tegengegaan.

Verschillende soorten momentschroevendraaier

Als je een momentschroevendraaier kopen gaat, moet je op een aantal zaken letten. Het is onder meer van de lengte van de momentschroevendraaier afhankelijk hoeveel kracht er met het gereedschap gezet kan worden. Des te langer een momentschroevendraaier is, des te meer kracht kun je hier vaak ook mee zetten. Let hierbij goed op het bereik van de schroevendraaier. Het zogenoemde “moment” van een bepaald materiaal mag immers niet overgeschreden worden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het materiaal barst of scheurt. Vaak wordt in de handleiding van voorwerpen die je met een schroevendraaier in elkaar zet vermeld wat het moment van de schroeven is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hier navraag naar doen bij de fabrikant van het voorwerp. Voordat je met de momentschroevendraaier aan de slag gaat, kun je het moment van het gereedschap instellen. Dit betekent dat de schroevendraaier niet over dit moment heen zal gaan als je hiermee werkt. Niet iedere schroevendraaier biedt de mogelijkheid om het moment van de schroevendraaier vooraf in te stellen. Voor het losdraaien van schroeven kan het losdraaimoment onbegrensd zijn.

Koptype van een momentschroevendraaier

Je kunt verschillende schroeven met een momentschroevendraaier aandraaien. Het koptype van een dergelijk gereedschap is in veel gevallen een inbus-kopstuk. Dit betekent dat je verschillende bitjes in de houder van de schroevendraaier kunt gebruiken. Er zijn veel andere handgereedschappen die ook met een dergelijk kopstuk werken. Het kan dus zo zijn dat je momenteel al een set met geschikte bitjes hebt. Om te voorkomen dat de bitjes niet passen, is het raadzaam om vooraf naar de doorsnede van de bitjeshouder te kijken. Met het gebruik van de bitjes wordt de momentschroevendraaier multifunctioneel! Gebruik de momentschroevendraaier bijvoorbeeld met een bitje voor een kruiskop of een bitje voor platte schroeven. Wanneer je momenteel nog geen set met bitjes hebt, dan kun je voor een Wiha momentschroevendraaier set kiezen van zowel een schroevendraaier, als een set met geschikte bitjes. Zo heb je voor iedere schroef een bijpassend bitje dat je in de schroevendraaier kunt gebruiken! Naast deze sets is het mogelijk om nadien een losse set met bijpassende bitjes aan te schaffen.

Stevig handvat van een schroevendraaier

Om te voorkomen dat je weinig grip hebt op het gereedschap, is het aan te raden om voor een momentschroevendraaier met antisliplaag te kiezen. Op deze manier voorkom je dat de schroevendraaier uit je hand schiet tijdens het gebruik ervan. Ook kun je vaak meer kracht zetten als je meer grip hebt. Veel van de momentschroevendraaiers uit ons assortiment hebben een ergonomisch vormgegeven handvat. Hierdoor ligt het gereedschap comfortabel en stevig in de hand! Dit gaat verkrampte handen en een gebrek aan grip tegen. Om de momentschroevendraaier ook in combinatie met materialen onder spanning te kunnen gebruiken, dien je een geïsoleerde momentschroevendraaier aan te schaffen. De isolerende werking van het materiaal waarmee deze schroevendraaier gemaakt wordt, voorkomt dat je tijdens het uitvoeren van klussen met de schroevendraaier schokken krijgt. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn! Het gebruik van geïsoleerd gereedschap is raadzaam wanneer je regelmatig met elektrische apparatuur werkt. Mocht je zonder geïsoleerde schroevendraaier werken, dan kun je een spanningsmeter gebruiken om te controleren of stroom op bepaalde kabels of onderdelen staat.

Gereedschap van een hoge kwaliteit

Wanneer je voor de aanschaf van een momentschroevendraaier kiest, is het sterk aan te raden om voor een schroevendraaier van een hoge kwaliteit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een momentschroevendraaier Wiha. Deze van oorsprong Duitse producent van schroevendraaiers werd in 1939 opgericht en heeft zodoende een jarenlange ervaring in de productie van verschillende soorten handgereedschappen. Naast dit gereedschap produceert deze producent bijvoorbeeld ook draadscharen, momentsleutels, bits voor in de momentschroevendraaier en kunststof hamers. Zo ben je verzekerd van een hoge kwaliteit gereedschap! De hoge kwaliteit van de schroevendraaiers merk je onder meer aan de manier waarop de momentschroevendraaier in de hand ligt. Gereedschap van een hoge kwaliteit ligt comfortabeler in de hand, biedt meer grip en werkt nauwkeuriger. Dit betekent dat het moment van de schroevendraaier niet of nauwelijks over het ingestelde draaimoment gaat. Des te nauwkeuriger een momentschroevendraaier is, des te kleiner is de kans op beschadigingen aan de materialen die je gebruikt.

Belangrijkste aandachtspunten voor je keuze

Kort samenvattend zijn er enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een momentschroevendraaier. We hebben ze hieronder kort voor je op een rijtje gezet zodat je straks eenvoudig en snel de juiste keuze maakt:

  • Kies voor een schroevendraaier met een anti-sliplaag en een ergonomische vorm voor meer grip tijdens het uitvoeren van klussen;
  • Ga voor een schroevendraaier met voldoende torsie om schroeven vast en los te kunnen draaien;
  • Neem een schroevendraaier die je in combinatie met bestaande bitjes kunt gebruiken of koop een complete set van een schroevendraaier met bitjes;
  • Kies voor een gereedschap van een bekende en ervaren producent, zodat je verzekerd bent van kwaliteit en nauwkeurigheid.

Vragen en advies

Heb je vragen over momentschroevendraaiers, heb je vragen over welke van onze sets te kiezen of wens je een meer technische vraag over een momentschroevendraaier te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links