Kruiskopschroevendraaiers

Een kruiskopschroevendraaier mag niet in je gereedschapskist ontbreken. Met een kruiskopschroevendraaier kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zo kun je onderdelen bijvoorbeeld losschroeven of juist voorwerpen in elkaar zetten met dit type schroevendraaier. Het belangrijkste verschil tussen schroevendraaiers zit in het uiteinde van de schroevendraaier. In het geval van een kruiskopschroevendraaier heeft het uiteinde de vorm van een kruisje. Schroevendraaiers met een kruiskop worden in verschillende soorten aangeboden. Samen met types met platte kop is dit type schroevendraaier het meest gebruikte model voor veel (hobby)klussers.

Verschillende soorten kruiskopschroevendraaiers

Bij de aanschaf van een kruiskopschroevendraaier heb je de keuze uit tal van verschillende uitvoeringen. Het meest voor de hand ligt een losse schroevendraaier, met aan het uiteinde een vast kopstuk. Een alternatief voor deze losse schroevendraaiers is een zogenoemde bitschroevendraaier. Bij een bitschroevendraaier kun je het kopstuk van de schroevendraaier vervangen. Door een set van verschillende bitjes te kopen, heb je met een bitschroevendraaier meerdere soorten kruiskopschroevendraaiers in een. De bitjes kunnen heel eenvoudig vervangen worden en worden met een klein magneetje aan de bitschroevendraaier bevestigd. Het is van het type schroef afhankelijk welk formaat kruiskopschroevendraaier gebruikt moet worden. Het verschil zit hierbij in het formaat van de kruiskop aan het uiteinde van de schroevendraaier. Koop een kruiskopschroevendraaier set om verschillende formaten schroeven vast of los te kunnen draaien. In een dergelijke set zitten meerdere losse schroevendraaiers, die ieder een andere kop hebben. Verschil met een bitschroevendraaier set is dat deze set uit losse schroevendraaiers bestaat en niet uit losse kopstukken, zoals bij een bitschroevendraaier.

Ergonomische en geïsoleerde handgreep

Wanneer je een kruiskopschroevendraaier ook gebruikt in combinatie met elektriciteit of met elektrisch geladen voorwerpen, is het raadzaam om voor een geïsoleerde handgreep te kiezen. Een schroevendraaier met een geïsoleerde handgreep voorkomt dat je schokken krijgt tijdens het werken met geladen voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische apparatuur waar je onderdelen los- of vastschroeft. Als er spanning op deze onderdelen staat zal je een schok krijgen, doordat de stroom via de schroevendraaier naar je hand geleid wordt. Een geïsoleerd handvat gaat dit tegen. Daarbij wil je dat de schroevendraaier fijn in de hand ligt tijdens het uitvoeren van klussen. Kies daarom bij voorkeur voor een ergonomisch vormgegeven handvat. Dit gaat verkramping in je handen tegen tijdens het gebruik van de schroevendraaier. Ook kan een handvat van een kruiskopschroevendraaier voorzien zijn van een antislip-laag. Dit voorkomt dat je geen grip meer hebt als je handen wat zweterig beginnen te worden. Met zweterige handen kan het erg lastig zijn om voldoende kracht te zetten bij het los- of vastschroeven van een schroefje.

Kruiskopschroevendraaier of accuschroevendraaier

Een alternatief is het gebruik van een accuschroefmachine. Met een accuschroefmachine hoef je zelf veel minder kracht te zetten. Houd er rekening mee dat je voor een kwalitatief goede accuschroevendraaier al snel veertig tot vijftig euro betaalt. De prijs voor een goede handschroevendraaier ligt daar ver onder! Een goede kruiskopschroevendraaier kost vaak niet meer dan acht à negen euro per stuk. Wanneer je regelmatig kruiskopschroeven vast moet draaien of wanneer je grote klussen in een keer uitvoert, is het gebruik van een accuschroevendraaier aan te raden. Met een accuschroevendraaier ga je verkrampte handen of blaren op je handen tegen. Ook wanneer je minder kracht kunt zetten met je handen is het gebruik van een accuschroevendraaier verstandig. Zo weet je zeker dat de schroeven stevig vast komen te zitten! Een kruiskopschroevendraaier is aan te raden als aanvulling op je huidige gereedschap, voor wanneer je af en toe een schroefje vast of los wil kunnen schroeven. Daarbij zijn sommige voorwerpen dermate klein, dat het gebruik van een handschroevendraaier fijner werkt dan het gebruik van een accuschroevendraaier. In dit geval kun je het beste voor een mini kruiskopschroevendraaier kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het losdraaien van een schroefje in een telefoon.

Betrouwbare merken schroevendraaiers

Om verzekerd te zijn van een hoge kwaliteit schroevendraaier, is het verstandig om voor een kruiskopschroevendraaier van een bekend merk te kiezen. Deze schroevendraaiers zijn gemaakt van stevig materiaal, waardoor de kop van de kruiskopschroevendraaier bijvoorbeeld veel minder snel zal slijten. Ook zijn deze schroevendraaiers vaak voorzien van een geïsoleerde en ergonomisch vormgegeven handgreep. Voorbeelden van bekende merken die kruiskopschroevendraaiers produceren zijn onder meer Silverline en Wiha. Wiha staat voor Duitse degelijkheid! Dit bedrijf werd in 1939 opgericht in Duitsland en heeft door de jaren heen een breed scala aan gereedschap op de markt gebracht. Naast kruiskopschroevendraaiers produceert Wiha bijvoorbeeld ook verschillende soorten tangen, kunststof hamers en diverse soorten meetgereedschap. Silverline is een producent die pas later op de markt verscheen, in 1978. Tegenwoordig verkoopt Silverline meer dan 5000 verschillende producten op de Europese, Amerikaanse en Aziatische markt. Een opvallend verschil tussen Wiha en Silverline is dat Wiha zich duidelijk op kwaliteit richt, terwijl Silverline vooral met low-budget oplossingen komt. Deze low-budget oplossingen zijn ideaal voor een enthousiaste hobbyklusser!

Aankoop van een kruiskopschroevendraaier

Bij de aanschaf van gereedschap let je steeds op veel aspecten, enkele daarvan hebben we hiervoor genoemd. Een kruiskopschroevendraaier dien je zoals reeds beschreven werd op verschillende aspecten te letten. Onderstaand hebben we de belangrijkste aspecten nog een keer voor je op een rijtje gezet. Uiteraard let je ook op het beschikbare budget. In ons assortiment gereedschap vind je in ieder geval altijd voldoende uitvoeringen waaruit je kunt kiezen.

  • Het formaat van de kop van een kruiskopschroevendraaier;
  • Het verschil tussen een bitschroevendraaier en een kruiskopschroevendraaier;
  • Het handvat van de schroevendraaier (geïsoleerd en ergonomisch vormgegeven);
  • Verschil tussen een handschroevendraaier en accuschroevendraaier;
  • De verschillende producenten van schroevendraaiers.

Vragen en advies

Heb je vragen over gereedschap, heb je vragen over welke van onze schroevendraaiers te kiezen of wens je een meer technische vraag over een kruiskopschroevendraaier te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.Overige links