Inbus schroevendraaiers

Een inbus schroevendraaier is een verbeterde versie van de bekende inbussleutel die vaak is bijgesloten in een meubelbouwpakket. De onderdelen van meubels, die zelf in elkaar gezet moeten worden, monteer je met behulp van inbusschroeven. Dit zijn schroeven met een zeshoekige opening in de kop. De inbus schroevendraaier met de juiste kopgrootte past precies in deze opening. Het gereedschap staat daarom ook wel bekend als een zeskantschroevendraaier. Het monteren van meubelstukken is niet de enige klus die met een inbus schroevendraaier geklaard kan worden. Ook verschillende fietsonderdelen en elektrische apparaten hebben inbusschroeven die je met deze schroevendraaier los- en vastdraait.

Klussen met inbus schroevendraaier

Wanneer je een meubelstuk koopt dat in losse onderdelen wordt aangeleverd, dan komt het bouwpakket meestal met alle schroeven die je nodig hebt en een goedkope inbussleutel. Bij zadels of bidonhouders die op een fiets gemonteerd moeten worden, zit vaak ook een klein L-vormig stuk metaal waarmee je deze onderdelen moet monteren. De schroeven waarmee de bevestiging volbracht moet worden hebben een kop met een zeshoekige opening. Het zijn de zogenaamde inbusschroeven die regelmatig worden gebruikt omdat je hier veel kracht op kunt zetten. De inbussleutel is een gereedschapsstuk waarmee deze taak goed uitgevoerd kan worden. Het is echter een onhandig en vaak goedkoop stuk gereedschap dat verre van ideaal is. Een beter alternatief is de inbus schroevendraaier. Het los- en vastdraaien van inbusschroeven gaat vele malen makkelijker en sneller met een inbus schroevendraaier. Mensen die regelmatig klussen moeten uitvoeren waarbij deze schroeven in- en uitgedraaid moeten worden kunnen daarom zeker niet zonder een inbus schroevendraaier. Het zal hen namelijk in staat stellen een klus sneller en beter te kunnen klaren.

Specificaties: verschillende maten kopgrootte

Inbus schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in verschillende kopgroottes. De kopgrootte is de breedte van het uiteinde van de schroevendraaier. Deze maten worden in millimeters aangegeven. De meest gangbare maten zijn 1.5, 2, 2.5, 3, 4 en 5 millimeter. De kopgroottes van een inbus schroevendraaier kunnen echter variëren van 1 tot en met 10 mm. Inbussleutels komen vaak in een set waar sleutels van verschillende formaten in zitten. In tegenstelling tot een inbussleutelset worden inbus schroevendraaiers meestal los verkocht met een vaste maat kopgrootte. Het is ook mogelijk om een binnenzeskantstiftsleutel te kopen. Deze schroevendraaier heeft aan het uiteinde een holte waar verschillende bitjes op geplaatst kunnen worden. Je koopt dan een inbus schroevendraaier set die bestaat uit de schacht met handvat en losse bits van diverse kopgrootte die op de schacht geplaatst kunnen worden. Hoewel een dergelijke set handig is vanwege het feit dat je bitjes met verschillende kopgrootte bij de hand hebt, is een standaard inbus schroevendraaier wel vele malen steviger en zal deze daarom ook langer meegaan.

Het belang van de lengte van een inbus schroevendraaier

Een groot voordeel van een inbus schroevendraaier ten opzichte van een inbussleutel is de lengte van het gereedschapsstuk. Een inbus schroevendraaier is een stuk langer. Hierdoor kun je bij het inschroeven van een inbusschroef veel meer kracht zetten. Daarbij is het ook vele malen makkelijker om schroeven op moeilijk bereikbare plaatsen in te draaien. De schroevendraaier is namelijk recht en een inbussleutel heeft een L-vorm. De standaard lengte van de schacht is 75 mm. Daar komt het handvat nog bovenop, waardoor de totale lengte van een inbus schroevendraaier uitkomt op ongeveer 180 mm oftewel 18 cm. De correcte hantering van het gereedschap is zoals iedere andere handschroevendraaier. Met je linkerhand zet je de kop van de schroevendraaier op zijn plek. Met je rechterhand draai je de schroevendraaier naar links of naar rechts en zet je ook kracht naar beneden. De draairichting is natuurlijk afhankelijk van het feit of je de schroef vast of los wilt draaien. Voor mensen die linkshandig zijn is de functie van de linker- en rechterhand tegenovergesteld.

Het materiaal van een inbus schroevendraaier

Bij het uitkiezen van de beste inbus schroevendraaier is niet alleen de juiste kopgrootte van belang, maar ook het staal waarvan de schacht en kop is gemaakt. Dit moet zo sterk mogelijk staal zijn. In de meeste gevallen wordt een staal legering gebruikt. CR-V staal komt bijvoorbeeld vaak voor. Dit is een legering van staal, chroom en vanadium. Het merk Wiha is een goede keuze als je op zoek bent naar een schroevendraaier van hoge kwaliteit. De schacht en kop van een Wiha inbus schroevendraaier is altijd van sterk staal gemaakt. De schroevendraaier heeft daarnaast meestal ook een anti-slip handvat waardoor je een stevige grip hebt tijdens het uitvoeren van klussen met het gereedschap. De sterkte van het staal is zo belangrijk omdat tijdens het werken de kop niet in de schroef mag slippen. Dit kan voorkomen worden door altijd met exact de juiste kopgrootte te werken en een inbus schroevendraaier van het sterkste staal te kopen. Als de kop wel slipt dan kan dit de schroef zodanig beschadigen dat deze niet meer in- of uitgedraaid kan worden.

Zeskantschroevendraaier met handvat kopen

Voor het los- en vastdraaien van inbusschroeven heb je verschillende keuzes. Je kan een simpele inbussleutelset kopen waarmee de klus prima voor een keer te klaren is. De andere optie is een inbus schroevendraaier kopen met een handvat. Deze zeskantschroevendraaier stelt je in staat om de schroef vele malen sneller los en vast te draaien. Met de schroevendraaier kan je daarnaast de schroef ook nog eens met veel kracht vastzetten zonder dat je het gereedschap gedurende de handeling eerst moet omdraaien. Dit is namelijk wel het geval bij een inbussleutel. Een inbus schroevendraaier is daarom het ideale gereedschap voor mensen die van snelheid en gemak houden. Bij klussers die regelmatig een inbusschroef moeten aandraaien, mag de inbus schroevendraaier niet in de gereedschapskist ontbreken. Je kunt besluiten om de meest gebruikte kopgroottes als een schroevendraaier te kopen en daarnaast nog een inbussleutelset aan te schaffen voor de schroeven die minder vaak voorkomen.

Vragen en advies

Kies de inbus schroevendraaier die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links