Dopschroevendraaiers

Een dopschroevendraaier wordt gebruikt voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten. De naam schroevendraaier is in dit geval dan ook niet helemaal correct, omdat het gereedschap niet wordt gebruikt voor het aandraaien van schroeven. De dopschroevendraaier staat daarom ook wel bekend als een dopsleutel. In de meeste gevallen worden dopschroevendraaiers geleverd in een set met verschillende maten moerdoppen die op een vierkante stift geplaatst kunnen worden. Er zijn echter ook vaste modellen waarbij de steel en de dop uit één stuk staal zijn vervaardigd. Dit model kan haaks zijn maar ook in de vorm van een schroevendraaier.

Gebruik van een dopschroevendraaier

In de gereedschapskist van een klusser is een dopschroevendraaier onmisbaar. Zeker als je graag aan voertuigen sleutelt mag het gereedschap absoluut niet ontbreken. Een dopsleutel wordt namelijk zeer vaak gebruikt bij het sleutelen aan auto’s, motoren en fietsen. Bij deze klussen wordt de dopschroevendraaier gebruikt om een bout los of vast te draaien. Mocht het voorkomen dat aan de andere kant van de bout een moer aangedraaid moet worden dan kiezen de meeste mensen ervoor om de moer vast te houden met een moersleutel en de bout te draaien met een dopschroevendraaier. De makkelijkste manier van werken is in dit geval als de dopsleutel een ratel heeft. Men kan de bout dan aandraaien door enkel een kleine beweging van de pols te maken. Omdat moeren en de koppen van bouten verschillende formaten hebben, kopen de meeste mensen een dopschroevendraaier die als set komt met losse doppen. De vaste dopschroevendraaiers worden meestal voor één specifieke klus gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een bougiesleutel of een kruissleutel die wordt gebruikt voor het losdraaien van de moerendoppen op een autoband.

Dopsleutel set met losse doppen

De meeste mensen prefereren bij het klussen een dopschroevendraaierset met losse doppen. Dit is dan ook wat in de meeste gevallen te koop is. Een set bestaat uit een dopschroevendraaier met een aantal losse doppen van verschillende formaten. De sets die in onze webshop te koop zijn hebben minimaal 12 stuks doppen. Dit zijn altijd de meest gebruikte maten. Een dopschroevendraaier met losse doppen heeft aan het uiteinde een vierkante stift met een kogeltje dat iets uitsteekt. Op de stift kunnen de doppen geplaatst worden en het kogeltje zorgt ervoor dat de dop op zijn plek blijft zitten tijdens het gebruik. Verder zit er aan de andere kant van de vierkante stift een schakelaar die je naar links of rechts kunt omzetten. Hiermee bepaal je of een bout of moer los- of vastgedraaid wordt. De ratel van de sleutel zal dan de andere kant opgaan. Eén kant opdraaien geeft de dopschroevendraaier weerstand en de andere kant een ratel. Hierdoor kun je met een kleine beweging van de pols de moer of bout aandraaien.

Juiste type ratel kiezen voor een klus

In de specificaties van de dopschroevendraaiers die in onze webshop te koop zijn, zul je informatie zien staan over het type ratel. Daar zal een verhouding staan zoals 1/4, 3/8 of 1/2. Het staat voor het aantal Newton meter (oftewel koppel of kracht) die op de sleutel uitgeoefend kan worden. De ratel is een handig hulpmiddel van de dopschroevendraaier om precies te weten hoe strak je een moer of bout moet aandraaien. Het juiste type ratel is afhankelijk van de klus die je hiermee wilt uitvoeren. Hieronder zie je enkele voorbeelden van klussen en welke ratel hier het beste bij past.

  • Met een 1/2 ratel kan je tot 200 Nm kracht zetten. Deze dopsleutel wordt meestal gebruikt bij werkzaamheden aan een auto;
  • Met een 3/8 ratel kan je tot 80 Nm kracht zetten. Het is een dopschroevendraaier die perfect past bij het aandraaien van moeren en bouten op bijvoorbeeld fietsen;
  • Met een 1/4 ratel kan je tot 20 Nm kracht zetten. Dit maakt de sleutel ideaal voor klussen waarbij met zwakke materialen, zoals carbon, gewerkt wordt.

Nadelen van een dopschroevendraaier

De dopschroevendraaier is een zeer handig stuk gereedschap. Het los- en vastdraaien van bouten en moeren kan hiermee zeer snel worden uitgevoerd. De ratel zorgt ervoor dat steeds een kleine beweging van de pols voldoende is om de klus te klaren. Een dopschroevendraaier heeft echter ook nadelen. Zo heeft de dop bijvoorbeeld maar een geringe diepte. Dit zorgt voor problemen wanneer het uiteinde van een bout te ver uitsteekt als een moer vastgedraaid moet worden. De dop past dan niet meer over de moer heen doordat de bout tegen de bodem van de dop komt. Dit probleem kan wel opgelost worden door een pijpsleutel te gebruiken. Een ander probleem met de haakse dopsleutels is dat zij niet makkelijk in nauwe openingen gebruikt kunnen worden. Om deze reden wordt bij de sets ook vaak een verlengstuk bijgeleverd. Een dopschroevendraaier met een handvat en steel als een traditionele schroevendraaier kan je ook voor dit doeleinde gebruiken.

Advies bij het kopen van dopschroevendraaier

Wil je een dopschroevendraaier kopen? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het slim om een set te kopen waarbij meerdere losse doppen inbegrepen zijn. Deze staat ook wel bekend als een flexibele dopschroevendraaier omdat je op het gereedschap doppen van verschillende formaten kunt passen. Let bij het kopen ook op het aantal doppen dat bij de set wordt bijgeleverd. Vooral als je een groot formaat dop nodig hebt, of een specifiek verlengstuk, is het belangrijk om bij de specificaties te kijken of deze zijn bijgesloten. Het type ratel is van belang omdat deze de dopschroevendraaier geschikt maakt voor verschillende soorten klussen. Hoe hoger de verhouding van het type ratel, hoe meer kracht je met de schroevendraaier kan zetten. Als laatste is het ook slim om te letten op het materiaal waar het handvat van gemaakt is. Een anti-slip of PVC materiaal zal ervoor zorgen dat je een stevige grip op de schroevendraaier hebt en deze niet tijdens het gebruik uit je hand slipt.

Vragen en advies

Kies de dopschroevendraaier die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links