Bitschroevendraaiers

Om verschillende soorten schroeven in materialen te kunnen draaien, is een bitschroevendraaier een onmisbaar hulpmiddel in de werkplaats en in de garage. Hiermee is het mogelijk om verschillende soorten schroeven vast en los te draaien, zonder dat je meerdere schroevendraaiers nodig hebt. Vaak heb je verschillende maten gereedschap nodig om met iedere maat schroef te kunnen werken. Met een bitschroevendraaier is het niet langer nodig om veel gereedschap mee te nemen. Neem je bitschroevendraaier set mee naar je werkplek en kies aldaar het juiste bitje voor de uit te voeren klussen. Dit maakt het meenemen van een grote set schroevendraaiers overbodig.

Een bitschroevendraaier inclusief bitjes kiezen

Wanneer je besluit om een bitschroevendraaier te kopen, schaf je in veel gevallen een set met zowel de schroevendraaier als een groot aantal bitjes aan. Zo kun je direct aan de slag gaan met het uitvoeren van verschillende soorten klussen. Het aantal bitjes dat je bij de set meegeleverd krijgt, verschilt per set. De meeste bitschroevendraaiers zitten in een set met minimaal vijf verschillende bitjes, waarbij de bitjes in eerste instantie enkel in hun model verschillen. Wellicht heb je ook nog bitjes van andere soorten gereedschap die met de bitjes te combineren zijn. Houd er hierbij rekening mee dat het kopstuk van de bitschroevendraaier een geschikte doorsnede moet hebben voor deze bitjes. Zo is het gereedschap multifunctioneel en kun je deze voor uiteenlopende klussen gebruiken. Wanneer er niet voldoende bitjes in de set van het gereedschap zitten, dan kun je deze eventueel los bijkopen. Er worden namelijk ook losse sets met enkel bitjes aangeboden.

Werking van een bitschroevendraaier

Voorheen kocht men vaak een set met meerdere schroevendraaiers. Een schroevendraaier voor kruiskoppen, een schroevendraaier met een platte kop en een inbussleutel voor zeshoekige schroeven. Niet alleen had je hierbij verschillende soorten schroevendraaiers, ook werd het gereedschap in verschillende maten aangeboden. Dit maakt een gereedschapskoffer vaak onoverzichtelijk en zwaar om mee te nemen naar je werkplek. Met een bitschroevendraaier heb je de verschillende soorten en maten schroevendraaiers samen in een set. De bitschroevendraaier wordt namelijk met diverse bitjes geleverd, die ieder voor een bepaalde maat schroef geschikt zijn. Zo zitten er tussen de bitjes modellen voor een kruiskop, voor schroeven die een platte kop vergen, etc. Zo heb je met een bitschroevendraaier voor iedere schroef een geschikte schroevendraaier. Je kunt de bitjes heel eenvoudig in het kopstuk van de bitschroevendraaier bevestigen, aan de hand van een magneetje aan de binnenzijde van dit kopstuk. Zo wordt voorkomen dat het bitje tijdens het uitvoeren van klussen uit het kopstuk valt.

Stevig en comfortabel handvat

Een multi bit schroevendraaier moet fijn in de hand liggen, omdat je hier vaak een langere tijd mee zal werken. Je kunt de bitjes voortdurend blijven vervangen, om alle schroeven met dezelfde schroevendraaier vast te schroeven. Om blaren of verkrampte handen tegen te gaan, zijn veel schroevendraaiers voorzien van een ergonomische handgreep. Een dergelijke handgreep ligt comfortabel en stevig in de hand, iets dat het gemak van het gebruik van het gereedschap vergroot. Daarbij zijn veel van de schroevendraaiers voorzien van een antisliplaag, dit voorkomt dat je over het handvat heen glijdt tijdens het aandraaien van de schroeven. Mocht je een bitschroevendraaier willen gebruiken voor het vastdraaien van schroeven in elektrisch geladen voorwerpen, dan is het sterk aan te raden om voor een model met isolatie te kiezen. Een geïsoleerd handvat zorgt ervoor dat je geen schokken krijgt als je per ongeluk een elektrisch geladen onderdeel aanraakt met het gereedschap. Heb je geen bitschroevendraaier met een geïsoleerd handvat, maar wil je de schroevendraaier wel in combinatie met elektrische apparatuur gebruiken? Controleer in dat geval met een spanningsmeter of er spanning op de onderdelen van de elektrische apparatuur staat.

Schroevendraaier van een hoge kwaliteit

Om verzekerd te zijn van een schroevendraaier van een hoge kwaliteit, is het raadzaam om voor een bitschroevendraaier van een ervaren producent te kiezen. Een voorbeeld van zo’n producent is Wiha. Dit bedrijf komt van oorsprong uit Duitsland en werd al in 1939 opgericht. Door de jaren heen heeft het bedrijf veel ervaring opgedaan in de productie van verschillende soorten gereedschap. Denk niet alleen aan een Wiha bitschroevendraaier, maar bijvoorbeeld ook aan momentsleutels, kniptangen, een momentschroevendraaier en een kunststof hamer. De kwaliteit merk je onder meer in het fijne, comfortabele handvat van de schroevendraaiers van Wiha. Ook de diversiteit aan bitjes die je vaak standaard bij een bitschroevendraaier krijgt kan een reden zijn om voor deze kwaliteitsschroevendraaiers te kiezen. Het is mogelijk om de bitjes van Wiha in verschillende soorten gereedschap van deze producent te gebruiken, mits de doorsnede van de kop van een schroevendraaier hetzelfde is.

Aandachtspunten van bitschroevendraaiers op een rijtje

Bij de aanschaf van een bitschroevendraaier dien je op verschillende aspecten te letten. Het is niet per definitie het verstandigst om voor een set met het meeste aantal bitjes te kiezen, iets dat aantrekkelijk lijkt. Je kunt een schroevendraaier op een later moment namelijk eenvoudig uitbreiden met extra bitjes. Hierdoor is het bij de aanschaf van een bitschroevendraaier vooral van belang om naar de kwaliteit van de schroevendraaier zelf te kijken. Let tijdens de aanschaf van een schroevendraaier op de volgende punten:

  • Is het handvat van het gereedschap voorzien van een antisliplaag en een ergonomische vorm?
  • Heeft de producent van de bitschroevendraaier een goede reputatie op het gebied van gereedschap?
  • Bevat de set met de bitschroevendraaier verschillende soorten bitjes, die geschikt zijn voor verschillende soorten schroeven?

Vragen en advies

Heb je vragen over bitschroevendraaiers, heb je vragen over welke van onze bitschroevendraaier sets te kiezen of wens je een meer technische vraag over gereedschap te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Overige links