Schroefmachines

Het los- of vastdraaien van schroeven kan een tijdrovende klus zijn. Bij het in elkaar zetten van een simpel kastje moeten er al gauw tientallen schroeven vastgedraaid worden. Je kunt met een gewone schroevendraaier doen, maar met een schroefmachine ben je veel sneller klaar. Bovendien worden schroeven daarmee beter en met grotere precisie vastgedraaid. De schroefmachine wordt gebruikt door zowel de hobbyklusser als de professional. Ze zijn vaak solide gebouwd maar toch licht van gewicht zodat je de schroefmachine eenvoudig overal mee naar toe kunt nemen. Daarvoor worden ze meestal geleverd in een handige draagkoffer waarin ook plek is voor de lader, bitjes en andere accessoires. Wil je naast schroeven ook kunnen boren? Dan is de schroefboormachine de beste keus.

De verschillende accu’s van schroefmachines

De meeste schroefmachines en schroefboormachines beschikken over een accu. Dat is handig wanneer je het apparaat door het hele huis of bouwplaats wilt gebruiken zonder dat je in de knoop komt met te korte snoeren. Wanneer je voor een schroefmachine of schroefboormachine op accu kiest is het belangrijk om te kijken naar het type accu. De eerste schroefmachines en schroefboormachines hadden een NiCD accu. Deze techniek is inmiddels verouderd, maar deze accu’s worden nog steeds verkocht en zijn relatief goedkoop. Nadeel van NiCS accu’s is wel dat ze altijd eerst volledig moet worden opgeladen voordat gebruikt kunnen worden. Een half opgeladen accu ontlaadt automatisch en is dus onbruikbaar. De opvolger, NiMH, is een stuk gebruiksvriendelijker. Je kunt hem ook gebruiken wanneer hij maar voor de helft, of nog minder, opgeladen is. Om snel even een paar schroeven vast te draaien. Nadeel is wel dat NiMH accu’s, als ze langere tijd niet gebruikt worden, leeglopen. Tegenwoordig worden bijna alle apparaten, ook schroefmachines, voorzien van Li-Ion accu’s. Die gaan veel langer mee, hoeven niet volledig opgeladen te worden voor gebruik en verliezen geen vermogen als ze langere tijd ongebruikt stil liggen.

Zonder bit wordt geen schroef los- of vastgedraaid

Bij het vergelijken van schroefmachines en schroefboormachines is het verstandig om je goed te verdiepen in de beschikbare bits. Dit zijn de schroefkoppen die je op de schroefmachine klikt. Sommige schroefmachines worden mét verschillende bits geleverd. Er zijn zes verschillende soorten bits. De philips (kruiskop), de ster (torx), de sleufkop, inbus (hex) en de pozidriv. Deze verschillende types worden zijn weer beschikbaar in diverse maten, voor kleine en grotere schroeven. Het is handig om meerdere bits bij de hand te hebben omdat de kans heel groot is dat je tijdens het klussen ook verschillende type schroeven tegen zult komen. Indien er geen bits bij de schroefmachine geleverd worden, kun je deze los in de winkel aanschaffen. Let wel op de kwaliteit. De goedkopere setjes, vaak met heel veel bits, zijn soms van inferieure kwaliteit en minder geschikt voor klussers die hun schroefmachine dagelijks gebruiken. Je doet er dan goed aan om bits aan te schaffen die van staal gemaakt zijn. Voor de schroefboormachine zijn ook verschillende soorten en maten boortjes te koop om piepkleine, maar ook grotere gaten te boren.

De kracht van de schroefmachine of schroefboormachine

Wanneer je een schroefmachine of schroefboormachine op koopt, dan moet je ook goed kijken naar het voltage of de hoeveelheid watt die het apparaat levert. Volt en watt zijn allebei termen die het vermogen aangeven. Bij watt gaat het puur over hoeveel kracht de machine beschikt en bij volt heeft het vooral te maken met de kracht en het uithoudingsvermogen van de accu. De hoeveelheid volt bepaald hoeveel schroeven je kunt vastdraaien met een volledig opgeladen accu. Dit staat vaak in de gebruiksaanwijzing omschreven. Hoe hoger het aantal volt, hoe meer schroeven je erin kunt draaien. Met een 14 volt schroefmachine kun je ongeveer 300 schroeven vastdraaien (op een volle accu), terwijl je met een volledig opgeladen 36 volt schroefmachine maar liefst 500 schroeven kunt vastdraaien. Het boren van een gaatje met een schroefboormachine kost uiteraard meer energie dan het vastdraaien van een schroef, houdt hier dus rekening mee. Maak je veel gebruik van je schroefmachine of schroefboormachine? Dan is het verstandig om een model te kiezen met een hoog voltage.

De accu schroefboormachine

Naast de normale schroefmachine kan je ook kiezen voor een accu schroefboormachine. Met deze schroefboormachine kun je naast schroeven, ook licht boorwerk verrichten. Met ‘licht’ boorwerk bedoelen we boren in bijvoorbeeld hout of gips. Een schroefboornachine is dus niet geschikt om gaten te boren in beton, steen of metaal. De meeste schroefboormachines beschikken over twee standen; schroeven of boren. De stand om te schroeven heeft een hoog koppel en een laag toerental. Het koppel duidt aan hoeveel kracht er op de boor- of schroefkop komt te staan. Het toerental geeft aan hoeveel omwentelingen de boor per minuut maakt. Bij de schroefstand kun je trapsgewijs instellen hoeveel kracht op de schroef gezet wordt om te voorkomen dat de schroef doordraait of het materiaal beschadigt. Wordt de maximale kracht bereikt dan geeft de machine dat aan met een ratelend geluid. De stand om te boren heeft een laag koppel en een hoog toerental. Dat laatste is belangrijk om snel en soepel gaten in hout of gips te kunnen boren. De boorstand heeft dan ook geen beveiliging nodig tegen het uitoefenen van teveel kracht. Enkele schroefboormachines beschikken over drie of zelfs vier standen, waarmee je met nog meer precisie te werk kunt gaan.

De slagschroefmachine

Met een slagschroefmachine kun je in tegenstelling tot de schroefboormachine alleen schroeven. Dit type schroefmachine draait niet continu, maar met kleine, krachtige, snokken. Denk bijvoorbeeld aan de machines die men in de Formule 1 gebruikt om de wielen vast te zetten. Dit heeft als voordeel dat de schroefmachine meer kracht op de schroef kan uitoefenen. Ze worden meestal gebruikt in omgevingen waar schroeven vaster (moeten) zitten dan normaal. Ook raakt je hand en je pols minder vermoeid omdat je bij deze schroefmachine geen tegengewicht, of kracht, hoeft te zetten. Het grootste nadeel van dit type schroefmachine is dat de bits vaak relatief snel slijten. Zo komt het geregeld voor dat er een stukje van een bit afbreekt tijdens het werken. Dit komt door de korte, maar zeer krachtige bewegingen van het apparaat. De kwaliteit van de bits, die al eerder ter sprake kwam, is dan uiterst belangrijk.

Vragen en advies

Ben jij opzoek naar een schroefmachine of schroefboormachine? Wij hebben een gevarieerd assortiment, bestaande uit schroefmachines en schroefboormachines van de beste kwaliteit. Indien je voor 22.00 bestelt, kun je de volgende dag al aan de slag met je nieuwe machine! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een schroefmachine? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links