Accuboormachines

Een accuboormachine is elektrisch gereedschap geschikt voor veel klussen in en om het huis. Met een accuboormachine kun je gaatjes in verschillende materialen boren en met weinig moeite en veel snelheid schroeven in- en uitdraaien. Het fijne van een accuboormachine is dat hij draadloos is. Dat zorgt voor veel gemak en wendbaarheid. Daarnaast kun je verschillende schroefkoppen op de accuboormachine zetten, evenals verschillende types boren zodat je in allerlei zware maar ook lichte materialen gaten kunt boren. Ben je op zoek naar een accuboormachine? Bij schroevendraaier.com heb je veel keuze in bijvoorbeeld accusterkte, torsie (ook wel koppel genoemd) en gewicht.

Aanschaf van een accuboormachine: een stappenplan

Je wilt een accuboormachine kopen, hoe ga je te werk? Bij het aanschaffen van een accuboormachine 18v moet je letten op veel verschillende zaken. Geef antwoord op de volgende vragen en loop dan de functionaliteiten van een accuboormachine door. Heb je alle vragen kunnen beantwoorden? Lees dan onderstaande beschrijvingen van de verschillende opties bij een accuboormachine. Per alinea hieronder wordt uitgebreid beschreven wat nodig is. Hieruit kun je afleiden wat voor jou de beste keuze is qua accuboormachine. Op deze manier heb je lang en veel plezier van je koop en kun je iedere klus met je juiste precisie en aanpak afronden.

  • Hoe vaak ga je klussen: iedere dag? Eens per week? Een paar keer per jaar?
  • Hoe lang gebruik je de accuboormachine per klus: een paar minuten? Een uur? Gedurende de hele dag?
  • Wat voor klussen ga je doen: vooral schroefwerk? Vooral boorwerk? Schroefwerk en boorwerk?
  • Hoe zwaar zijn de klussen: licht, schroefwerk en / of zachte materialen boren? Zwaar, soms schroeven en veel boren in steen en soms beton?
  • Speelt comfort een rol?
  • Ga je kwetsbaar materiaal bewerken?
  • Heb je nog accessoires liggen die je wilt hergebruiken?

Het voltage en de gebruiksduur per sessie (Ah) voor een accuboormachine

Een accuboormachine werkt zonder snoer en is dus afhankelijk van de stroom die geleverd wordt door de accu. De accu levert een bepaald voltage waarmee de kracht van de machine bepaald wordt. Hoe meer voltage, hoe zwaarder werk de accuboormachine aankan. De boormachines tot 10 volt zijn vooral geschikt voor schroefwerk. Iets sterkere accuboormachines tot 14 volt zijn geschikt voor het boren in lichte materialen zoals hout, gips, MDF en zachtere steensoorten. Er zijn ook accuboormachines die een klop- of hamerfunctie hebben, deze machines zijn geschikt voor harde steensoorten of beton. Als je gaat klussen wil je dat je gereedschap net zo lang mee gaat als jij bezig bent. Niets is vervelender dan niet verder kunnen omdat je accu leeg is. De accuduur verschilt per machine. Hoe lang een accu meegaat wordt aangegeven in Ampère-uur (Ah). Voor de accuduur geldt over het algemeen: hoe hoger het ampèrage hoe langer je met de machine vooruit kan. Gebruik je de accuboormachine slechts af en toe voor simpele huis-tuin-en-keukenklussen dan is een Ah van 1 of 2 voldoende. Gebruik je de accuboormachine langere tijd achter elkaar, dan is een Ah van 3 tot 5 aan te raden.

Snelheid aanpassen en maximale torsie

Bij klussen kan het handig zijn om de boormachine langzaam of snel te laten draaien. Torsie of koppel is de kracht van de draaiende kop. Dit wordt gemeten in Newtonmeter (Nm). Als je een schroef goed en stevig in wil draaien dan kan een krachtige torsie efficiënt werken. Maar is je materiaal fragiel dan kan het prettig zijn op een lager toerental te kunnen werken. Veel accuboormachines zijn voorzien van twee mogelijke snelheden, voor de gemiddelde huisklusser is dit voldoende. Met meer versnellingen op de boor heb je meer controle over je werk. Kies je een accuboormachine met maar één snelheid dan is deze geschikt voor simpel schroefwerk en boren in hout. Bij de aanschaf van je accuboormachine is het verstandig op te letten welke standen erop zitten, zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt. Hoe hoger de maximale torsie is, hoe krachtiger de machine. Een groot gat boren kost meer energie dan een klein gat. Dat betekent dat de maximale diameter die een accuboormachine aankan per materiaal van belang is. Gemiddelde klussen in huis vereisen een boordiameter van 6 mm.

Veiligheid van de accuboormachine

Goede boormachines zijn voorzien van een veiligheidsslipkoppeling, dat betekent dat de machine stopt met draaien zodra de boor of schroef vastloopt. Deze beveiliging zorgt ervoor dat je boormachine langer meegaat, de toeren worden niet te hoog in korte tijd. Daarnaast is het veiliger voor jezelf. Als de machine doordraait terwijl de schroef vastzit, is het enige dat nog kan draaien de schroefmachine zelf. Deze neemt jou dan mee met mogelijke pijnlijke gevolgen. Als laatste is deze beveiliging te gebruiken bij kwetsbaar materiaal. Als je een schroef indraait in een kast, wil je niet zover draaien dat er een barst komt in het materiaal. Het is dan prettig als de schroefmachine stopt zodra de schroef vastzit. Voor het comfortabel vasthouden van een boormachine is de handgreep heel belangrijk. Boormachines kunnen een handgreep hebben van hard plastic of een softgrip. Klus je veel, dan is softgrip prettig en comfortabel. Klus je minder vaak, dan is een accuboormachine met een handgreep van hard plastic ook voldoende.

Boorhouder, het inzetten van de boren en bitjes

Er is verschil in de manier van inzetten van de schroevendraaierbitjes en de boortjes in je machine. Er is snelspan en Special Direct System (ook SDS genoemd). Snelspan zit vaak op lichtere machines, hiermee draai je de boor gemakkelijk en snel vast in de machine. De boor of schroevendraaier zit stevig vast en zal bij licht werk niet wegschieten. SDS is een kliksysteem. De boor die je gebruikt zit dan vastgeklikt in de machine waardoor het niet mogelijk is voor de boor om los te raken. Let bij de aanschaf van je gereedschap ook altijd op het gewicht. Het is een apparaat dat je immers meer of minder krachtig gaat vasthouden. Moet je bijvoorbeeld veel “boven je macht” werken, dan is een lichtere machine wellicht prettiger werken. Bedenk wel dat een lichtere accuboormachine een kleinere accu heeft. Je kunt er dus minder lang mee werken en / of minder zwaar werk mee verrichten. Een zwaardere accu zorgt ervoor dat je langer kunt werken, nadeel is het gewicht en de aanschafprijs. Met een hoger gewicht komt vaak meer kracht en meer stevigheid van de machine. Ben je van plan meer zware klussen te doen dan is een zwaardere machine fijner om mee te werken.

Extra accessoires bij een accuboormachine

Bij de aanschaf van je accuboormachine kun je letten op de accessoires die je meegeleverd krijgt, nog extra aan kunt schaffen of misschien nog hebt liggen. Accessoires in een accuboormachineset passen altijd op de accuboormachine. Ga je veel schroeven, dan is een volledige set bitjes heel handig, dan heb je altijd het juiste gereedschap bij de hand. Voor het boorwerk is het van belang te zorgen dat je de juiste dikte, vorm en materiaal van de boren hebt. Een houtboor en een steenboor zijn anders gevormd zodat ze beter te werk gaan in het materiaal. Gebruik een houtboor niet op steen, dan gaan hij kapot. Andersom zal het bij het gebruik van een steenboor in hout erg moeilijk zijn om mooie gaten te krijgen. Gebruik je je accuboormachine veel, dan is het slim om een extra accu aan te schaffen of een machine te kopen waar er een bijgeleverd wordt. Ook een koffer kan makkelijk zijn, als je alles netjes opgeruimd bij elkaar wilt houden.

Hergebruik van accessoires

Koop je een nieuwe accuboormachine maar heb je nog accessoires liggen, zorg dan dat de aansluiting van de boren en bitjes past. Snelspan accessoires passen niet in een SDS-houder en andersom. Datzelfde geldt voor accu’s. Ook een accu van hetzelfde merk hoeft niet noodzakelijkerwijs op een andere boormachine te passen van hetzelfde merk. Wees hier alert op. Het verschil in prijs tussen de boormachines zit hem voornamelijk in het formaat van de accu, de laadtijd en de torsie. Wil je een boormachine met een laadtijd van een uur dan is deze vaak duurder dan een soortgelijke boormachine met een laadtijd van vier uur. Vaak is het handig om in ieder geval één extra accu te hebben, zodat je altijd één accu in de lader hebt zitten. Zo kom je niet snel met een lege boormachine te zitten en kun je meteen door met klussen. Bij veel boormachines wordt standaard een extra accu meegeleverd.

Vragen en advies

In ons assortiment worden accuboormachines van verschillende merken aangeboden. Heb je vragen over een accuboormachine, heb je vragen over welke van onze accuboormachines te kiezen of wens je een meer technische vraag over het gereedschap te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Overige links