Elektrische schroevendraaiers

De schroevendraaier is een onmisbaar gereedschapsstuk voor iedereen die weleens zelf een klusje in huis wil klaren. Met een schroevendraaier kan je namelijk schroeven los- en vastdraaien die voor een stevige verbinding zorgen tussen twee onderdelen. Je kunt hiervoor een handschroevendraaier gebruiken, maar de klus kan nog veel sneller geklaard worden als een accu schroevendraaier wordt ingezet. Met dit apparaat is het mogelijk om razendsnel schroeven los en vast te draaien. Het is een elektrische schroevendraaier die door middel van een accu van stroom wordt voorzien en dus geen elektriciteitssnoeren heeft die tijdens het indraaien van schroeven in de weg zitten. Een accu schroevendraaier is daardoor het ideale gereedschap voor mensen die houden van goed en snel klussen.

Waarom een accu schroevendraaier?

De voornaamste reden waarom de meeste mensen voor een accu schroevendraaier kiezen is de snelheid waarmee schroeven los- en vastgedraaid kunnen worden. Voor de professionele gebruiker levert een accu schroevendraaier zoveel tijdswinst op dat het aankoopbedrag van zo’n elektrische schroevendraaier snel terugverdiend is doordat hij in dezelfde tijd meer klussen kan uitvoeren. De hogere snelheid van werken is echter niet de enige reden waarom je een accu schroevendraaier zou moeten kiezen. Je hoeft tijdens het klussen namelijk ook geen draaiende beweging met je hand en pols te maken om een schroef in te draaien en dus minder snel vermoeid raakt. Een elektrische schroevendraaier zet je simpelweg op de schroef, druk de knop in en laat de machine verder het werk doen. Dit kun je natuurlijk veel langer volhouden en daardoor ben je in staat om veel meer klussen uit te voeren dan met een handschroevendraaier. Een persoon die weinig kracht in zijn of haar handen heeft is met een accu schroevendraaier toch in staat om in relatief korte tijd veel schroeven vast en los te draaien.

Accu schroevendraaier of schroefboormachine

Mensen die een accu schroevendraaier kopen hebben nog een belangrijke keuze te maken. Je kan namelijk kiezen voor een accu schroevendraaier of een schroefboormachine. De elektrische schroevendraaier met accu is uitsluitende bedoeld voor het in- en uitdraaien van schroeven. Een schroefboormachine kan je eventueel ook gebruiken om gaten te boren. Het voornaamste verschil tussen de twee zit in de kracht van de machine en het voltage van de accu. Een accu schroevendraaier kan de gewenste taak met minder kracht en vermogen vervullen. Het apparaat is daardoor meestal ook van een kleiner formaat. De mini accuschroevendraaier heeft minder torsie, uitgedrukt in Nm (Newton meter kracht), en daardoor ook een lagere voltage voeding De accu slagschroevendraaier of schroefboormachine is een stuk krachtiger, de accu van dit apparaat heeft een hoger voltage waardoor meer kracht op de schroef gezet kan worden. Een direct gevolg van deze grotere accu is niet alleen meer kracht, maar ook een hogere snelheid, ofwel het aantal omwentelingen per minuut. Die zijn nodig voor boorwerkzaamheden. Een extra voordeel is dat de schroefboormachine ook langer meegaat op een acculading wanneer je hem gebruikt om schroeven vast en los te draaien.

Accuvoltage, oplaadtijd en maximale koppel

In de vorige paragraaf hebben we het al even over het voltage van de accu gehad en wat dit betekent voor de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen van de accu schroevendraaier. Als onderdeel van een compleet koopadvies voor elektrische schroevendraaiers is het noodzakelijk om meer uitleg te geven over de verschillende specificaties per machine. Voor de accu schroevendraaiers die in onze shop te koop zijn, kan je op de productpagina’s alle specificaties vinden die je vertellen welke prestaties het apparaat kan leveren. Het is belangrijk om te weten wat deze begrippen betekenen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken welke accu schroevendraaier het beste past bij jouw specifieke wensen voor het apparaat. Een hoge torsie (Nm) betekent dat de accu schroevendraaier meer kracht levert. Dat kan van belang zijn bij het schroeven in, bijvoorbeeld, zeer hard hout of andere harde materialen. Kies voor een toestel met een hoger voltage als je hem veelvuldig, en lag achter elkaar, moet gebruiken. Let dan ook op de laadtijd van de accu zodat je hem sneller weer kunt gebruiken. Of neem een extra accu. Dan kun je ook continu doorwerken.

Bitset kopen voor je accu schroevendraaier

Een accu schroevendraaier of elektrische handschroevendraaier wordt in de meeste gevallen zonder bitjes geleverd. Om het apparaat te gebruiken voor het los- en vastdraaien van schroeven moet je daarom een bitset kopen. De bitjes die in deze set zitten kunnen zeer gemakkelijk op de accu schroevendraaier gemonteerd worden. Op de kop van de elektrische schroevendraaier zit een opening waar het bitje stevig in vastgezet kan worden. Bitjes verwisselen is in een paar seconden gedaan. De accu schroevendraaier kan daardoor als vele verschillende soorten schroevendraaiers functioneren. Je hoeft alleen maar een ander bitje in de machine te zetten om het koptype van de schroevendraaier te veranderen. Welke bitset je moet kopen is natuurlijk afhankelijk van de klus die je wilt uitvoeren. De meeste sets hebben meerdere bitjes met verschillende koptypes. Dit kunnen Torx, Phillips, Pozidriv, Sleufkop, Inbus, Pentalobe, Tri-wing, Quad-wing of Antenne koppen zijn, waarvan de eerste vijf het meest voorkomen. Bekijk daarom goed welke schroeven je moet indraaien, tijdens de klus met de accu boormachine, voordat je een bitset koopt. Specifieke bitjes, zoals de Tri-wing of Pentalobe, kun je overigens het beste los kopen omdat een setje daarvan, tenzij je ze ook echt veel nodig hebt, vaak een overbodige aankoop is.

Elektrische schroevendraaier accessoires

Het is nuttig om bij het kopen van een accu schroevendraaier de specificaties van de machine goed door te lezen. Hier kan je onder andere de essentiële informatie over torsie, voeding en laadtijd lezen die je meer vertellen over het gebruik van de elektrische schroevendraaier. Je vindt in de specificaties ook de categorie ‘inhoud set’ waarin alle accessoires staan die met de accu schroevendraaier geleverd worden. Dit kunnen bitjes, doppen of soksleutels zijn waardoor je meteen kunt beginnen met werken. Accessoires kunnen het werken met de accu schroevendraaier ook makkelijker maken. Zo zorgt een LED werklicht er bijvoorbeeld voor dat je altijd goed zicht hebt op het gebied waar je de kop van de elektrische schroevendraaier richt. Een riemklem is handig tijdens het klussen omdat deze je in staat stelt om de accu schroevendraaier aan je gereedschapsgordel te hangen wanneer je deze even niet gebruikt. De vaak meegeleverde koffer komt ook altijd goed van pas om het vervoer en opbergen van de accu schroevendraaier makkelijker te maken. Zit hij er niet bij? Overweeg dan zeker er een los aan te schaffen.

Vragen en advies

Kies de accu schroevendraaier of schroefboormachine die het best aansluit op jouw gebruik, eisen en wensen. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een elektrische schroevendraaier? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links