Bitsets

Voor het los- of vastdraaien van verschillende soorten schroeven kun je meerdere losse schroevendraaiers kopen. Veel fijner is het echter om voor een bitschroevendraaier met een uitgebreide bitset te kiezen. Een bitset geeft je de mogelijkheid om een bitschroevendraaier in combinatie met verschillende soorten schroeven te gebruiken, door de diversiteit aan bitjes in zo’n set. Zo zit er vaak een kruiskopbitje in een bitset, een tri wing bitje en een plat bitje. Dit maakt een bitschroevendraaier zeer breed inzetbaar, zonder dat je veel gereedschap mee hoeft te nemen! Daarbij is een bitschroevendraaier vaak goedkoper dan de aanschaf van meerdere losse schroevendraaiers.

Diversiteit aan bitjes in een bitset

In een bitset zitten vaak tien tot dertig verschillende soorten bitjes. Het verschil tussen deze bitjes zit in de kop van het bitje. Zo zitten er vaak meerdere formaten kruiskopbitjes in een bitset, meerdere formaten vlakke bitjes en een aantal bijzondere vormen. Denk bij deze bijzondere vormen aan een sterbitje, een tri wing bitje, een torx bitset, etc. Het gebruik van deze bijzondere bitjes is veel minder gebruikelijk, waardoor deze vaak in een of twee formaten worden aangeboden. De bitjes kunnen heel eenvoudig in en uit de bitschroevendraaier gehaald worden door middel van een magneetje in de kop van de bitschroevendraaier. Het magneetje voorkomt dat de bitjes uit de schroevendraaier vallen tijdens het uitvoeren van klussen. Vaak krijg je bij de aanschaf van een bitschroevendraaier een klein setje met bitjes gratis. Hier zitten normaliter vijf tot vijftien verschillende bitjes in. Door voor een extra losse bitset te kiezen kun je de inzetbaarheid van een bitschroevendraaier steeds verder uitbreiden.

Bitjes in een accuschroefmachine gebruiken

Naast de mogelijkheid om bitjes uit een bitset in een handschroevendraaier te gebruiken, kun je deze ook combineren met een accuschroefmachine. Bij bitjes in een boormachine kan het voorkomen dat je andere bitjes nodig hebt, dan de bitjes die je in een bitschroevendraaier gebruikt. De bitjes voor een accuschroefmachine hebben soms een wat langer aansluitstuk (dit stuk heeft een inbusvorm), om de bitjes stevig vast te kunnen zetten in de kop van de accuschroefmachine. In de handleiding van de accuschroefmachine kun je precies vinden welke bitjes je kunt gebruiken. Net als bij een bitschroevendraaier geldt ook voor een accuschroefmachine dat je de inzetbaarheid van het apparaat flink kunt vergroten met een bitset. Het gebruik van bitjes in een accuschroefmachine is niet voor iedere klus geschikt. Houd bijvoorbeeld rekening met de kracht die je met een accuschroefmachine zet. Zeker bij kleinere voorwerpen kan dit voor vervelende beschadigingen zorgen. Om dit te voorkomen is het gebruik van een bitschroevendraaier vaak verstandiger bij kleinere voorwerpen.

Kwaliteit van het materiaal

Bij de aanschaf van een bitset is het erg belangrijk om op de kwaliteit van het materiaal te letten. Een bitje kan door de tijd slijten, doordat deze erg veel of in combinatie met het verkeerde formaat schroef gebruikt wordt. Hierdoor slijt de vorm van de kop van het bitje, waardoor deze steeds minder goed te gebruiken is. Het bitje heeft in dit geval namelijk geen grip meer op de schroef, waardoor deze over de schroef heen draait. Dit zorgt voor beschadigingen aan de schroef. In het ergste geval beschadig je de schroef dermate ernstig, dat deze niet meer los te draaien is. Bitjes hebben in zo’n geval geen grip meer op de schroef. Door voor een bitset met bitjes van kwalitatief goed materiaal te kiezen, weet je zeker dat de slijtage geremd wordt en je een lange tijd vooruit kunt met de bitjes uit de bitset. Zorg er daarbij altijd voor dat je het juiste formaat bitje gebruikt als je een schroef los- of vastdraait. Als een bitje ernstig versleten is kun je deze het beste vervangen. CR-V staal is kwalitatief gezien het beste materiaal, dat het langste mee zal gaan.

Betrouwbare producent van een bitset

Je doet er verstandig aan om een bitset te kopen van een bekende producent van bitjes voor bitschroevendraaiers en accuschroefmachines. Bitjes van betrouwbare producenten zijn van materiaal van een hoge kwaliteit gemaakt en hebben de juiste pasvorm voor je gereedschap. Het is erg vervelend als de inbus-aansluiting van een bitje net niet de juiste maat heeft voor een bitschroevendraaier of accuschroefmachine. Als gevolg van de speling die hierbij ontstaat kunnen de bitjes bewegen tijdens het gebruik van het gereedschap. Een voorbeeld van een bekend en betrouwbaar merk is Wiha. Wiha is een Duits bedrijf, die al in 1939 werd opgericht. Sindsdien richt de producent zich op de productie van verschillende soorten gereedschap. Naast de bitjes die per bitset verkocht worden, maakt Wiha bijvoorbeeld ook verschillende soorten tangen en meetgereedschap. Met een ruime ervaring in de productie van gereedschap weet Wiha wat een (hobby)klusser nodig heeft om kwalitatief goed gereedschap te maken. Naast de bitsets van Wiha verkopen wij ook bitschroevendraaiers van deze producent. Zo heb je een complete set om direct aan de slag te gaan met het uitvoeren van klussen!

Belangrijke kooptips voor een bitset

Een bitset biedt je verschillende voordelen, waarbij de brede inzetbaarheid van een bitset het beste voorbeeld is. Met een bitset heb je onder meer een kruiskopschroevendraaier, een platte schroevendraaier en een tri wing schroevendraaier in een! Bij het kopen van een dergelijke set is het echter belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. Onderstaand hebben we de belangrijkste kooptips uit dit artikel voor je op een rijtje gezet:

  • Kies voor bitjes van kwalitatief goed materiaal (CR-V staal) om slijtage tegen te gaan;
  • Combineer een bitset met een bitschroevendraaier;
  • Controleer of je accuschroefmachine gecombineerd kan worden met bitjes uit een bepaalde set;
  • Koop bitjes altijd bij een betrouwbare producent, zoals Wiha, om hier een lange tijd plezier van te hebben.

Vragen en advies

Kies voor een bitset die jij aansluit bij je persoonlijke voorkeuren! Heb je vragen over bitschroevendraaiers, heb je vragen over welke van onze bitsets te kiezen of wens je een meer technische vraag over gereedschap te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Overige links